zaterdag 3 november 2012

10-Daagse fietstocht; dag 7Een impressie van een 10-daagse fietstocht vanuit Midden-Brabant langs Zeeuwse en Hollandse kusten, het Markermeer en het IJsselmeer met aan het einde een verblijf van enkele dagen op het eiland Texel. Van vrijdag 20 tot zondag 29 juli 2012.Ad Kolen

Donderdag 26 juli 2012:

Het weer:
Licht bewolkt meest zonnig, matige wind, 25 graden C.

De route:
Wieringerwerf – Den Hoorn.
Van de camping bij Wieringerwerf de kortste weg naar Den Helder gereden. Daarbij delen van LF10b gevolgd maar ook veel stukken afgesneden. Op Texel via De Petten, langs de duinen naar de Fonteinsweg (camping) tussen Den Hoorn en Den Burg gereden.

De gereden afstand vandaag:
51,17 km.

Overnachting:
SVR camping Zym
Fonteinsweg 8-10  /  1797 RK  Den Hoorn Texel
0222-319600  /  bgg 06- 30944313.

Waargenomen vogels: 
48 Vogelsoorten waaronder, Lepelaars (Platalea leucorodia), Tureluurs(Tringa totanus), Oeverlopers (Actitis hypoleucos), Visdieven (Sterna hirundo) en Rietgorzen(Emberiza schoeniclus.)

Op pad:
De te rijden afstand is niet zo groot vandaag, dus rustig aan!

09.40 u. Gepakt en gezakt weggereden in de richting van Den Helder.

Langs het Amstelmeerkanaal door uitgestrekte stille landbouwgebieden. Twee Putters (Carduelis carduelis) op en gewone esdoorns langs de weg.

10.26 u. De Haukes. Aan de rand van het dorpje broeden enkele tientallen paren Huiszwaluwen (Delichon urbica) onder de goten. Om overlast van de uitwerpselen te beperken zijn er horizontaal planken direct onder de nesten bevestigd. Zo te zien heeft het wel effect. Een stukje tussen 2 ramen met rolluiken, is niet voorzien van zo’n plank, hier zijn wel 2 nesten. Er hangen ook nog al wat Huismussen (Passer domesticus) rond.Huiszwaluwnesten onder een goot in 'De Haukes' met een plank er onder tegen de uitwerpselen.Terug op LF10b. Langs het Amstelmeer.
Het Amstelmeer ligt ten westen van het voormalige eiland Wieringen in Noord-Holland. Het is een geliefd surfwater. Oorspronkelijk vormde het meer, het toenmalige Amsteldiep, een overgang tussen de Waddenzee en de Zuiderzee.  Door de eeuwenlange getijdenstroom is de deze stroomgeul behoorlijk diep en dus niet ingepolderd zoals de rest van het Wieringermeer.Veel zwanenbloemen langs sloten en vaarten.

11.34 u. Zicht over het Amstelmeer vanaf de dijk;  3 Oeverlopers (Actitis hypoleucos.) Veel zwanenbloemen (Butomus umbellatus) langs de oevers van verschillende sloten en vaarten.Een zwanenbloem van dichtbij!


In de buurt van Breezand worden aronskelken gekweekt in verschillende vormen en kleuren. Prachtige velden in vele tinten.
 Langs een plas aan de rand van Den Helder bevindt zich een Lepelaar (Platalea leucorodia.) Hier ga ik weer de mist in. Denk langs het kanaal in Den Helder te kunnen komen maar loop vast op het industrieterrein en haventerreinen, afgesloten! Dus heel dat eind terug fietsen!


14.00 u. Den Helder, veerhaven naar Texel.
14.25 u. Vertrek van de boot naar Texel.


Het Marsdiep tussen Noord-Holland en Texel.

Langs de Petten naar Den Hoorn gereden. Een overvliegende Buizerd (Buteo buteo) wordt door enkele Kieviten (Vanellus vanellus) en een Kokmeeuw (Larus ridibundus)     aangevallen. De roofvogel mist enkele grote slagpenen en een staartveer.

15.45 u. Gearriveerd op de camping bij Den Hoorn.

Tent opgezet en naar Den Hoorn gereden om bij de Spar wat boodschappen te doen. De boerin zegt dat ze vis gaat bakken, of ik ook trek heb! Kort nadat ik terug ben komt ze langs met een bord vol gebakken jonge makrelen. Ik krijg er 2 met optie op nog een als er nog zijn. Met Rucola en een blikje kidney bonen eet ik heerlijk. Een derde exemplaar gaat er later ook met smaak in!

Daarna gedoucht en op de camping gebleven. Achter in een stal is een ruimte met prima douches, toiletten enz. Het is een groot melkvee bedrijf met melkrobot. Er is een nieuwe stal in aanbouw, nog niet helemaal af.  In de stal staat nog een deel van een oude kleinere stal!

Een melk robot is een melkmachine waarin een koe automatisch gemolken wordt. De robot reinigt de uiers en bevestigt de melkbekers aan de vier spenen van de uier. De melkrobot kan to circa 70 koeien melken.

Tot nu is heel de fietstocht volgens plan verlopen. Met wat kleine afwijkingen en inkortingen heel de geplande route gefietst en geslapen op de campings zoals ik bedacht had. Op Texel blijf ik op dezelfde camping staan en ga wat rond fietsen!Reacties naar adkolen@kpnmail.nl


Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten