zaterdag 3 november 2012

10-Daagse fietstocht; dag 6


Een impressie van een 10-daagse fietstocht vanuit Midden-Brabant langs Zeeuwse en Hollandse kusten, het Markermeer en het IJsselmeer met aan het einde een verblijf van enkele dagen op het eiland Texel. Van vrijdag 20 tot zondag 29 juli 2012.



Een laatste blik op Monnickendam.

Ad Kolen


Woensdag 25 juli 2012:

Het weer:
Prachtig zonnig weer met een temperatuur tot 25°C en een matige later krachtige wind.

De route: Monnickendam – Wieringerwerf.
Vanaf Monnickendam de LF21a langs de westkust van het Makermeer gevolgd tot Hoorn. Van Hoorn naar Medeblik via knooppunten gereden. En van Medeblijk tot nabij de camping  in Wieringerwerf LF21a weer gevolgd.

De gereden afstand vandaag:
83,84 km.

Overnachting:
Natuurkampeerterrein (SBB)      Wieringerrand 
         De Oeverseweg 1
         1774 NB Slootdorp (Wieringerwerf) 06-23868382

Waargenomen vogels: 
38 vogelsoorten, waaronder Krakeend (Anas strepera) 5, Buizerd (Buteo buteo) 3, Kluut (Recurvirostra avosetta) 2 en Tureluurs (Tringa totanus.)           

Op pad:
08.35 u. Vertrek.
Monnickendam uit rijdende ga ik eerst een stuk in de verkeerde richting (wel 6,6 km. heen en weer.) Moet LF21a zijn niet LF21b. Stom want op de grotere richtingbordjes staat van waar naar waar de route loopt. Terug naar Monnickendam rijdende zie nog wel een Krakeend met 4 al wat grotere jongen in een brede vaart langs de weg.

09.20 u. Rij ik dus pas echt weg uit Monnickendam.

Iets voor Volendam staat een groot landhuis met een flinke vijver ervoor waarin Zwarte zwaan, Bergeend en diverse andere soorten eenden dobberen.


 

Haven Volendam.

 

 09.57 u. haven Volendam.
Dit toeristenoord, met talrijke winkeltjes en horeca, wordt al druk bevolkt op deze woensdagochtend.




Souvenirs from Holland.



Even buiten Volendam wordt het hooi gekeerd, de boer beschermd zich met paraplu, rechts!



10.30 u. – 10.59 u. Edam.



Een haventje langs het Markermeer.


11.48 u. Schardam. Jammer dat de weg hier steeds binnendijks van het Markermeer loopt. Dat had ik me anders voorgesteld. Juist voor Hoorn bevinden zich bij een aangelegd eilandje in een plasje, 2 jonge Kluten (Recurvirostra avosetta.) Vanaf een druk bevolkt strandje even voor Hoorn, neem ik een koele duik in het Markermeer, heerlijk fris! Daar knap je van op, al fietsende is 25 graden toch behoorlijk warm.


De scheepsjongens van Bonte koe in de haven van Hoorn.



12.53 u. -  1400 u. In het centrum van Hoorn rondgekeken, foto’s gemaakt en wat gedronken.


De haven van Hoorn.


De grote lus in de route langs de kust van het Markerrmeer en later het IJsselmeer via Enkhuizen en Andijk naar Medemblik sla ik over. Dat is nog wel erg ver. De geplande route was niet te doen in een dag. Een veel langere afstand dan ingeschat. Wel jammer maar van het meer zou niet veel gezien worden daar hier waarschijnlijk ook veel binnendijks gereden moet worden. Het prachtige stadje Enkhuizen heb ik vorig jaar al uitvoerig bekeken. Al bij al is het nog een fikse rit vandaag.


Een enorm veld met witte en rode kolen tussen Hoorn en Medemblik.

 

Nu steek in ongeveer rechte lijn over naar Medeblik via de knooppunten 64-81-86-87-73-68 en 90. Dat gaat langs de plaatsjes; Blokker, Ooster-Blokker en Nibbixwoud.

16.30 u. Opperdoes.




16.50 u. Medemblik (62 km. gereden tot nu vandaag.)




Kort na 17.00 u. komt een 3 master (met de naam ’Grietje’) met gehesen zeilen vanaf het IJsselmeer op de haven van Medeblik aangevaren. Bij het havenhoofd worden op commando zeer snel de zeilen gestreken. Er is een ploeg van een tiental jongeren die daaraan werken op het dek. Dan wordt het door de schipper met de motor overgenomen. Het heeft nogal wat in voor hij op zijn plaatst ligt. Met zwaar draaiende schroef wordt in de haven gekeerd.

Daarna komen nog wat kleinere zeilschepen binnen gevaren, de meeste gewoon op de motor.

17.55 u. verder, even buiten Medemblik gekeken bij:



Gemaal Lely

(Van website “”De Nederlandse Gemalen Stichting” Augustus 2012.)


Gemaal Lely bij Medemblik.

Gemaal Lely is in de periode 1928 -1929 gebouwd in opdracht van de toenmalige Dienst Der Zuiderzeewerken.
De in werkingstelling vindt plaats op 10 februari 1930. Het gemaal is genoemd naar ir. Cornelis Lely (1854-1929), geestelijk vader van het plan tot gedeeltelijke inpoldering en drooglegging van de Zuiderzee en onder andere voorzitter van de Zuiderzeevereniging en Minister van Waterstaat van 1913 - 1918, in welke periode de Zuiderzeewet die deze drooglegging regelde werd aangenomen. Samen met het gemaal Leemans pompte de Lely in zes maanden de Wieringermeerpolder droog. Een actie die direct na de Tweede Wereldoorlog herhaald moest worden na de inundatie van de polder door de Duitsers.



Het gemaal is gelegen vlak bij Medemblik op de plaats van samenkomst van drie hoofdwatergangen: de Westfriese Vaart, de Medemblikkervaart en de Hoekvaart en vormt daar een bekend landmark van waterstaatkundige origine. Het bemaalt samen met het bij Den Oever gelegen gemaal Leemans de Wieringermeer polder. Lozing vindt plaats, via persleidingen onder de weg Medemblik-Den Oever en de Wieringermeerdijk, naar een van noodschuiven voorzien uitstroomhoofd in het IJsselmeer. Voorts maakt een stuwen- en schuivencomplex aan de instroomzijde deel uit van het ensemble.

Het gemaal Lely is voor de bemalinggeschiedenis van Nederland van groot belang als voorbeeld van een groot poldergemaal met elektrisch aangedreven centrifugaalpompen met vroege toepassing van betonnen slakkenhuizen. De waarde wordt versterkt door de bijzondere kwaliteit van de vormgeving, de herkenbare landschappelijke situering en de aanwezigheid van dienstwoningen en verdeelwerken. Daarnaast heeft het gemaal een symboolfunctie voor de drooglegging - tot tweemaal toe - van de Wieringermeerpolder.

Enkele kilometers buiten Medemblik passeer ik een weiland met daarin enkele tientallen lama's. Ook aan de andere kant van de weg, op een langgerekt dijkperceel staan ze. Met ook daar jonge beesten er onder.

De wind is toegenomen tot wel windkracht 5. Heel het stuk tot aan bij de camping op dit recht stuk de wind op kop gehad. Het is flink stampen, het is vrij warm en al laat! De bomen die langs de weg staan geven weinig beschutting daar het verder vrij open is. Ook de bosjes verder op houden me niet uit de wind.

19.35 u. Aankomst op het natuurkampeerterrein (zelfbedieningcamping van Staats-bosbeheer.)

Na het opzetten van de tent nog wat eenvoudigs te eten gemaakt.

Bij de camping horen ook enkele tientallen aanlegplaatsen voor kleinere boten (tot circa 8 meter) langs een kanaal, Den Oeverse vaart.



Gezellig rond het vuur op Natuurkampeerterrein ' Wieringerrand ' bij Wieringerwerf.


Ik sta vrij achteraan op de camping bij een overdekte stookplaats. Al kort na mijn aankomst hebben enkele oudere kinderen het vuur met houtblokken aangestoken en houden het brandende. Er zijn nogal wat kinderen op de camping. Tegen de schemering verschijnen meer kinderen en ouders bij het vuur. Er worden marshmallow geroosterd boven het vuur en met sterretjes gespeeld. Als je de marshmallow aan een stok licht laat roosteren boven open vuur karameliseren ze licht en smaken heerlijk. Ik had ze nog niet eerder geproefd. Op de achtergrond wordt ook bier en een wijntje gedronken door de ouders. Later gaan enkel ouders met de kinderen een nachtwandeling maken in de nabij gelegen bossen. Er blijven maar enkele mensen over! Tegen 24.00 u. ga ik slapen.

Goed geslapen, verder de nachtbrakers niet gehoord!




Reacties naar adkolen@kpnmail.nl



Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .