zaterdag 3 november 2012

10-Daagse fietstocht; dag 4



Een impressie van een 10-daagse fietstocht vanuit Midden-Brabant langs Zeeuwse en Hollandse kusten, het Markermeer en het IJsselmeer met aan het einde een verblijf van enkele dagen op het eiland Texel. Van vrijdag 20 tot zondag 29 juli 2012.


Ad Kolen

Maandag 23 juli 2012:

Het weer:
Licht bewolkt, matige wind en heel de dag zonnig, tot 24°C.

De route: Hoek van Holland - Noordwijkerhout.
Buiten enkele korte afwijkingen heel de dag de kustroute, LF1b gevolgd.

De gereden afstand vandaag:
68,5 km.

Overnachting:
Natuurkampeertrerrein   ’De Ruigenhoek’
Vogelaardreef 31
2204 AA Noordwijk 0252-375002

Waargenomen vogels: 
25 Soorten, waaronder 2 Kleine plevieren (Charadrius dubius), 7 Watersnippen (Gallinago gallinago), 1 Oeverloper (Actitis hypoleucos) en Putters(Carduelis carduelis).

Op pad:
Na de lange tocht van gisteren wat rustig aan begonnen vandaag. Als ik klaar ben om te vertrekken zijn nagenoeg alle wandelaars van de strand 4-daagse al vertrokken. De ingepakte tenten en overige bagage worden naar het volgende punt langs de looproute gebracht.

08.45 u. weggereden. De route loopt via het fietspad naast de camping, dus snel de draad weer op kunnen pakken. Aan de zijkant van de camping zijn toch nog enkele wandelaars hun tentjes aan het afbreken.

Tussen Hoek van Holland en ‘s Gravezande bij een plas (De Banken-Zuid) onder de duinrand, met een andere vogelaar staan kijken naar o.a. Watersnip (7), Kleine plevier (2) Oeverloper (1.)



De uitgestrekte kassen, tot aan de weg langs de duinen, wijzen me er op dat ik door het Westland rij.


Eerst even bij Terheijde (gehucht langs de kust) een stukje landinwaarts gereden naar het plaatsje Monster. Ik moet per sé zonnebrand kopen! Gisteren al behoorlijk verbrandt op de armen en het gezicht. Met het vooruitzicht dat het heel de week zonnig blijft is dat noodzakelijk. Ik moet wel tot 11.00 u. wachten voor de plaatselijk ’Kruidvat’ open gaat. Ik ben er al ruim voor 10.00 u. Iets lekkers (de bakker is al wel open) bij de zelf meegenomen koffie verzacht het wachten. Er verder wel profijt van gehad, niet verder verbrandt en de fles ’na het zonnetje’ houdt de zaak soepel.

Zee, strand en duinen bij Kijkduin.


12.50 u. Langs de havens van Scheveningen en verder over de boulevard. Die ligt overigens voor een groot deel open (vanaf de havens tot even voor de pier) en wordt opnieuw aangelegd. Er is een noodweg van betonplaten aangelegd op een hoger deel van het strand. Ook een deel van het hoger gelegen strand is (permanent) bestraat. Dan moet bij erg hoog water toch ook onder lopen!?



Langs de havens van Scheveningen.


Hier en ook eerder passeer ik steeds wandelaars van de strand 6-daagse. Ze lopen echt niet steeds op het strand! Soms ook op verharde wegen of padden parallel aan het strand. Dat blijkt toegestaan te zijn hoor ik later!



Het strand van scheveningen.


Door Meijendel:
Meijendel is een uitgestrekt duingebied en natuurgebied ten westen van Wassenaar en ten noorden van Den Haag. Het heeft een omvang van ca 2000 ha en sluit nauw aan bij de boswachterij Hollands Duin. Ze vormen samen daarmee het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Het is een waterwingebied dat wordt beheerd door Dunea. Aan de rand van Meijendel staat een monumentale watertoren.

De naam Meijendel is ontstaan doordat in een vallei een boerderij gestaan heeft, die genoemd werd naar de vele meidoorns die in de omgeving groeiden. De binnenduinzijde van het gebied is gedeeltelijk bebost. Dichter bij de zee zijn ook zandvlakten en "kale" gedeelten, waar niet veel meer dan helmgras groeit. Verder is het gebied rijk aan water. Er zijn vooral veel infiltratieplassen maar plaatselijk ook nog natuurlijke duinpannetjes.

Ter bescherming van de waterwinning zijn bepaalde delen van Meijendel al geruime tijd afgesloten voor het publiek. Deze rust is de vogelstand ten goede gekomen. In Meijendel is ook de oudste vogelwerkgroep van Nederland actief. De Vogelwerkgroep Meijendel inventariseert onafgebroken sinds het midden van de vorige eeuw de ontwikkeling van de vogelstand. In de duinen liggen nog verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, die door vleermuizen gebruikt worden als winterslaapplaats (zoals de meervleermuis.)

15.00 u. – 15.40 u. Katwijk aan Zee.



De duinen bij Noordwijk aan zee.


16.10 u. Noordwijk aan Zee. Bij een Italiaans restaurant een heerlijke Pizza gegeten op het terras (Calzone; dubbel gevouwen met spinazie en tomaat.)



Een brede vlakke duinenrij voor de boulevard van Noordwijk aan Zee.


17.15 u. Voor de boulevard van Noordwijk is een brede vlakke duinenrij waaraan de randen plaatselijk Blauwe zeedistels (Eryngium maritimum) in dichte concentraties groeien.





Blauwe zeedistels (Eryngium maritimum) langs de boulevard van Noordwijk aan zee.




17.40 u. Verder gereden om de camping te gaan zoeken;  om 18.50 u. camping ’De Ruigenhoek’ gevonden!

Een steeds zingende Zanglijster op de camping.

Weinig duiven waargenomen vandaag! Ik heb op sommige stukken ook flink doorgereden en niet veel aantekeningen gemaakt. Overal op de boulevards en de stranden die ik passeerde was het erg druk. Het is dan ook mooi weer!

Vanaf ongeveer een uur voor zonsondergang verschijnen er op verschillende plaatsen tussen de tenten wilde konijnen. Het merendeel zijn jonge beestjes. Er zijn enkele velden met alleen tenten op deze camping. Er staan meerdere tientallen kleine tentjes met fietskampeerders.



 Zicht op de camping vanuit mijn tentje.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl


Kijk ook eens op mijn weblog over vogels en andere natuurbelevenissen in het Quirijnstokpark in Tilburg Noord: vogelsenzo-quirijnstokpark    
                    http://vogelsenzo-quirijnstokpark.blogspot.com/ .