dinsdag 27 april 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Grafieken

 

 

   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl .



Ad Kolen

Grafieken

Bij de beschrijvingen van de verschillende vogelsoorten in deze rapportage zijn meestal grafieken toegevoegd. Ze verhelderen de teksten door de aantallen waargenomen vogels zichtbaar te maken. De gedurende de tellingenreeks verzamelde gegevens geven inzicht in het wel en wee van de vogelbevolking in de Dongevallei gedurende een periode van 16 jaren. Door de cijfers in drie verschillende contexten te plaatsen worden meerdere aspecten belicht.


Er worden drie verschillende grafieken gebruikt:

A. Aantallen per jaar
Door alle aantallen van de 24 afzonderlijke tellingen per jaar op te tellen komt het verloop van de hele tellingenreeks in beeld. In de horizontale as staan de jaartallen: van 2004 tot 2019. De verticale kolommen geven de totaalaantallen van de waarnemingen van de betreffende vogelsoort per jaar aan.

B. Aantallen per maand
Door alle aantallen waarnemingen van vogels van alle maanden afzonderlijk op te tellen, komen andere aspecten naar voren. Deze grafieken laten zien hoe gedurende de twaalf afzonderlijke maanden het aantalsverloop is van de waarnemingen van één vogelsoort tijdens de gehele tellingenreeks. Ze halen de verschillende gebeurtenissen uit de jaarcyclus van de desbetreffende vogel naar voren, zoals overwinteren, trek, paarvorming en het broedseizoen. Andere aspecten die aan een of enkele maanden gebonden zijn, zoals weersomstandigheden, worden zo ook uitgelicht.

C. Territoria per jaar
Van de vogelsoorten waarvan duidelijk is dat de Dongevallei een geschikt broedgebied voor ze is, zijn territoria (broedparen) vastgesteld volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project. In deze grafieken staan in de horizontale as de jaartallen: van 2004 tot 2019. De verticale kolommen geven het totaal aantal vastgestelde territoria van de desbetreffende vogelsoort per jaar aan.






Reacties naar adkolen@kpnmail.nl