donderdag 3 januari 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Havik






Ad Kolen



Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 




Havik - Accipiter gentilis

De havik is een snelle roofvogel die voornamelijk op andere vogels jaagt. Hij is groter en heeft een forser lichaam dan de sperwer, ook een vogeljager. Een overrompelende verrassingsjacht is zijn tactiek. Aanvankelijk leeft de havik vooral in oude bossen. Steeds meer is de biotoop in ons land verschoven naar jonge bossen, bosschages en open landschap. Het mannetje heeft een grijsbruine bovenzijde en een lichte gebandeerde onderkant. Het vrouwtje is bruin en aan de onderzijde ook gebandeerd. De oranje iris van het vrouwtje en de oranjegele van het mannetje zijn karakteristiek voor de havik. Het oog op een donkere achtergrond met een lichte oogstreep erboven geeft aan beide geslachten een streng uiterlijk.


Tijdens het dieptepunt van de verspreiding van de havik door indirecte vergiftiging door bestrijdingsmiddelen rond 1970, was het een zeldzame broedvogel met 100 broedparen. Al snel namen de aantallen toe door het stapsgewijs uitgevoerde verbod op persistente gifstoffen. Het ouder worden van de bossen en de keuze van de havik in meer open gebieden te leven hebben de stand van de havik, na wat schommelingen, nu (in de atlasperiode 2013-2015) op 1900-2300 paren gebracht (bron: Sovon.nl).


De havik is tijdens 6 tellingen - in de jaren 2004, 2005, 2010 en 2013 - laag vliegend boven het Noorderbos aangetroffen. Het gaat steeds om één vogel waarvan tweemaal het geslacht werd vastgesteld, eenmaal een vrouw en eenmaal een man. Twee waarnemingen zijn in de zomer, twee in het voorjaar en twee in het najaar. Het gaat mogelijk om jonge vogels uit de broedgebieden noordelijk van het telgebied.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl