maandag 1 april 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Goudhaan


 
 
 


 

Ad Kolen


 


Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.) In de begeleidende grafieken wordt het totaal aantal waargenomen vogels per jaar (24 tellingen)  weergegeven.
 

 Goudhaan - Regulus regulus

 

De goudhaan is de kleinste (9 cm) vogel van Nederland met een bol postuur en een korte staart. De bovenkant is bruingroen en de onderzijde lichter. Tot zover zijn beide geslachten gelijk uitgedost. Tussen de zwarte strepen boven de ogen heeft het vrouwtje op de kruin een gele streep. Bij het mannetje is die oranje en wat groter.


Door omvorming van bossen, meer loofhout, is de goudhaan plaatselijk wat afgenomen. De Nederlandse populatie goudhanen is redelijk stabiel met 45.000-75.000 broedparen in 2013-2015. In de winter is door gasten uit het noorden de populatie hoger: 100.000-400.000 stuks (bron: sovon.nl). De goudhaan is gevoelig voor strenge winters. In de periode daarna zijn de aantallen verminderd.




 Figuur 1.


De brede houtsingels parallel aan de Udenhoutse weg bestaan uit gemengd bos, waarin lokaal nogal wat naaldhout staat. Voornamelijk grove den maar ook enkele zeedennen en wat fijnsparren. Aan het zuidwesten van het Noorderbos grenst het bosgebied de Zandley, dat van dezelfde samenstelling is. De naaldbomen trekken specifieke vogelsoorten aan, zoals zwarte mees, kuifmees en goudhaan. De geschikte biotopen voor deze soorten zijn beperkt in het Noorderbos. In de 15 jarige tellingenreeks zijn opgeteld 30 goudhanen waargenomen. Zie figuur 1. Meestal betreft het solitaire exemplaren en eenmaal 3. Eénmalig gaat het om een groter aantal: een groep van 9 goudhanen trekt langs een bosrand op zoek naar voedsel. Eén ervan is al in voorjaarsstemming en laat het snelle hoogtonige liedje horen.

 

Reacties naar
adkolen@kpnmail.nl