vrijdag 30 juli 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Visdief

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen






Visdief
Sterna hirundo



Snelle duikvlucht

De visdief heeft in de verte wel iets weg van een kokmeeuw, maar is slanker en heeft langere vleugels. De grijze vleugels, een wit lijf, een zwarte ‘pet’ en een rode snavel met een zwarte punt zijn in grote lijnen de kenmerken van de visdief. Als hij staat, zie je de langere poten (dan die van de Noordse stern) en de vleugelpunten die voorbij de staart uitsteken. De visdief vliegt laag over het water op zoek naar voedsel, soms biddend om met een snelle duik een vis te verschalken.


Tijdens de winter in Afrika

Een enkele visdief wordt in de winter in Nederland gezien. De meeste overwinteren echter aan de kusten van Zuidwest-Afrika en komen vanaf maart terug naar Nederland om te broeden. Na hoge aantallen in de vorige eeuw gingen de broedvogels door diepe dalen: jacht, landbouwgif en later voedseltekort sloegen diepe gaten in de populatie. Herstel volgde, maar later is er opnieuw afname in het Waddengebied en de Delta vastgesteld. Door de aanleg van eilanden in het IJsselmeer steeg de populatie tot het huidige niveau van 15.000-16.200 broedparen (2018). (bron: sovon.nl)


Waarnemingen met jongen

Gedurende de tellingenreeks is de visdief tijdens 6 teljaren in de Dongevallei aangetroffen (2006, 2013, 2015, 2016, 2017 en 2019); in totaal 19 exemplaren, steeds in mei, juni, juli of augustus. Achtmaal gaat het om 1 visdief, tweemaal om 2 exemplaren en in juli 2016 zijn eenmaal 3 en eenmaal 4 exemplaren tijdens twee afzonderlijke tellingen waargenomen. Bij deze waarnemingen in 2016 zijn jonge vogels betrokken. Eerst 1 en later 2. Visdiefouders hebben het meest noordelijke deel van de Dongevallei uitgekozen om hun jongen van voedsel te voorzien. Regelmatig hoor je de jongen luidruchtig bedelen. Er wordt dan ook meerdere malen een kleine vis aangeboden. De vis wordt niet altijd direct afgegeven, alsof ze de jongen tot activiteit willen dwingen. Daar er in 2016 geen andere waarnemingen van de visdief in de Dongevallei zijn vastgelegd, is het niet waarschijnlijk dat de jongen hier geboren zijn. De broedbiotoop van de visdief ligt o.a. op zandplaten. Die zijn in deze periode voldoende aanwezig in de wat wijdere omgeving door o.a. de aanleg van een nieuwe zwaaikom en een sluis in het Wilhelminakanaal. Ook zijn er steeds bouwactiviteiten in de verschillende delen van stadsdeel De Reeshof.




Reacties naar adkolen@kpnmail.nl