woensdag 14 juli 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Groenpootruiter

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen



Slikranden waar steltlopers foerageren tijdens de trekperiodes zijn zeldzaam.
Alleen in droge periodes vallen beperkte delen, zoals deze, droog in de Dongevallei.



Groenpootruiter
Tringa nebularia 


De groenpootruiter is een middelgrote ranke steltloper die hoog op de poten staat. Hij heeft ook echt groene poten, die in de winter wat meer grijs zijn. De grote witte wig op de rug en de witte flanken, die scherp afsteken tegen de donkere vleugels, zijn duidelijke kenmerken. De groenpootruiter broedt niet in Nederland.


Tijdens de voorjaars- en najaarstrek zijn groenpootruiters uit Noord-Europa en Rusland in Nederland te zien. Tijdens zachte winters blijven kleine aantallen hier hangen, ook in de zomer. De groenpootruiter overwintert voornamelijk in West-Afrika maar ook in kleine toenemende aantallen in Zuidwest- en West-Europa. In Nederland gaat het in de winters van 2013-2015 om 20-30 exemplaren. (bron: sovon.nl).


Viermaal is één groenpootruiter in de Dongevallei gezien tijdens een onderbreking van zijn trektocht. Dat is tweemaal één exemplaar in mei en september 2004. En het voorjaar van 2009 is ook tweemaal één groenpootruiter gezien in april en in mei.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl