dinsdag 13 juli 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Tureluur

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen






Tureluur
Tringa totanus



De tureluur is een middelgrote steltloper met lange rode poten en een flinke snavel die aan de basis oranjerood is. Het verenkleed is aan de bovenzijde donkerbruin met onregelmatige tekeningen en aan de onderzijde licht. In de winter is het verenkleed egaler grijsbruin. De tureluur heeft een witte eindband aan de vleugels. Hij houdt de vleugels even opgeheven na het neerstrijken.


De in Nederland broedende tureluurs trekken al in juli weg om te overwinteren in Spanje, Portugal en Noord- en West-Afrika. Tijdens de trektijd en in de winter zijn hier tureluurs uit Engeland, IJsland en Scandinaviƫ. Ze verblijven voornamelijk aan de kust. De landelijke broedpopulatie is sinds 1990 met circa 20% afgenomen en ook van de winterpopulatie is een dalende trend vastgesteld. De laatst verzamelde gegevens (2013-2015) laten een broedpopulatie van 17.000-20.000 paren en zien en in de winter komen de aantallen op 7.700-11.000 exemplaren uit. (bron: sovon.nl).


Op donderdag 14 september 2006 - in de nazomer wanneer een deel van de broedvogels wegtrekt - is een tureluur in de Dongevallei gezien.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl