maandag 12 juli 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Wulp

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen





Wulp
Numenius arquata



De wulp is de grootste steltloper van Europa. Het is een forse vogel met een bruin gevlekt verenkleed en een grote naar beneden gebogen snavel. De wig, de witte vlek op de rug, is in de vlucht goed te zien. Vaak klinkt dan ook de jodelende roep of een fragment daarvan. De in Nederland broedende wulpen trekken in het najaar naar Engeland of Zuidwest-Europa. Ze worden vervangen door grote aantallen uit het Noordoosten. Deze trekken in de winter, afhankelijk van de weersomstandigheden, deels door en keren in januari en februari weer terug.


Heide-, duin en hoogveengebieden zijn door broedende wulpen ondertussen verlaten, voornamelijk door voedseltekort en predatie. Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn veel wulpen naar cultuurland verhuisd, wat ze gevoelig maakt voor de intensivering van de landbouw. Landelijk gezien neemt de wulp in aantallen af. De huidige (2013-2015) Nederlandse populatie bestaat uit 3.900-4.800 broedparen en de winteraantallen bedragen 160.000- 200.000 stuks. (bron: sovon.nl)

Op zaterdag 12 oktober 2013 zijn eenmalig twee wulpen in de Dongevallei aangetroffen.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl