maandag 19 juli 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Witgat

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen




Witgat
Tringa ochropus



Witte vlekjes op de vleugels

De witgat is een kleine, tamelijk schuwe steltloper. Hij is elegant en heeft een middellange grijszwarte snavel. Hij is een gedrongen vogel. De poten zijn grijs tot grijsgroen en kort, waardoor hij kleiner lijkt dan de bosruiter. Het verschil met deze soort is de onderzijde van de vleugels. Bij de bosruiter is deze wit. De vleugels van de witgat zijn aan beide zijden zwart en steken duidelijk af tegen de witte stuit, het ’wit gatje’. Dit wordt nog benadrukt door de zwarte strepen aan het einde van de staart. Als je wat geluk hebt en de witgat niet direct opvliegt, kun je de prachtige tekeningen op de vleugels zien. Met de zon erop lijken de witte vlekjes op de donkere vleugels net kleine diamantjes. Prachtig. De totale indruk van de witgat is een zwart-witte vogel, zeker tijdens donkere dagen.


Vooral een doortrekker

De witgat broedt niet in Nederland. Uit het verleden zijn wel incidentele broedgevallen bekend. Hij is in ons land vooral een doortrekker en een wintergast in beperkte aantallen (1.000-1.500 in de periode 2013-2015). De verspreiding over het land wisselt met de weersomstandigheden, omdat dan de foerageermogelijkheden (slibranden) variƫren. Langs de rivieren en in andere natte streken is de concentratie het hoogst. De witgat kan echter overal opduiken (bron: sovon.nl). Hij is, in lage aantallen, een regelmatig waargenomen vogel in de omgeving van Tilburg tijdens de voorjaars- en de najaarstrek en soms in de winter.



Wintergast en doortrekker in de Dongevallei

De witgat is maar een beperkt aantal malen waargenomen in de Dongevallei. Tweemaal in de nazomer van 2004 (jul-aug) en een-maal in 2007 (apr), 2009 (apr), 2010 (jan), 2014 (jun), 2015 (nov), 2016 (feb) en in 2018 (jul). Over de verschillende jaren ontbreekt hij In maart, mei, september, oktober en december. Verspreid over de gehele tellingenreeks is hij wel tijdens alle seizoenen meerdere malen waargenomen. Het beperkte aantal waarnemingen (9) kan niet echt leiden tot een analyse.



Deze slikvlakte is alleen bij droogte beschikbaar voor steltlopers om te foerageren.
Dit meest noordelijke teldeel is voor wateraanvoer afhankelijk van regen.




Reacties naar adkolen@kpnmail.nl