donderdag 13 mei 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Indische gans

 



   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen





Indische gans
Anser indicus



Strepengans

De Indische gans is een opvallende verschijning. Hij is dan ook niet te missen als er op 19 december 2017 de eerste keer één verschijnt in de Dongevallei. Hij dobbert tussen tientallen grote Canadese ganzen op de plas aan de Reuverlaan. Kort daarop volgen nog waarnemingen van één exemplaar op 6 februari en één op 7 maart 2018. Verder is de soort niet aangetroffen in de Dongevallei. De kop van de Indische gans is vrij licht met 2 donkere dwarsstrepen; hij wordt daarom ook wel strepengans genoemd. Ook in de lengte is de hals is wit gestreept. Het lijf is lichtgrijs met hetzelfde patroon als de grauwe gans. Hij behoort dan ook tot hetzelfde genus: Anser.



Geen explosieve uitbreiding

Van de oostzijde van Tilburg, de omgeving van Safaripark Beekse Bergen en ook van de Oostplas bij Goirle zijn waarnemingen bekend van een groep van ruim 50 vrij rondvliegende Indische ganzen. Ze worden echter nooit noordelijk of westelijk van Tilburg gezien. De Indische gans is een exoot. Hij broedt van oorsprong in het Himalaya-gebergte en verblijft een groot deel van het jaar in het noorden van India. In Nederland is het een ontsnapte, vrij rond vliegende kooivogel. Hij broedt sinds 1977 in ons land. Het gaat echter om veel kleinere aantallen dan de zich explosief uitbreidende soorten als nijlgans en grote Canadese gans. Wat betreft de Indische ganzen hebben we het over 50-90 broedparen en de winteraantallen bedragen 250-400. (bron: sovon.nl)




Reacties naar adkolen@kpnmail.nl