maandag 24 mei 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Ringtaling

  


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen



Ringtaling

Callonetta leucophrys

 

Aanvankelijk werd de soort niet herkend tijdens de vogeltellingen in de Dongevallei. Hij werd eerst een paar keer voor een klein uitgevallen soepeend aangezien. Het vrouwtje is dan ook niet zo kenmerkend. De witte vlekken op de donkere kop zijn wat onduidelijk en vlekkerig. Alleen onder aan de wang loopt een duidelijk half cirkelvormige tekening. Verder is ze van boven donkerbruin en van onder wat lichter met een bijna witte vlek in de anaalstreek. Bij het mannetje is die vlek helder wit. Met een bruin gespikkelde borst, grijze flanken en een donkerbruine bovenzijde is hij een stuk kleurrijker. Een zwarte streep over de kop - doorlopend tot in de hals - en brede bruine wangen met een lichte zoom maken hem tot een prachtige eend.


 De ringtaling, met als tweede naam roodschoudertaling, is een kleine eend, afkomstig uit Zuid-Amerika. Het is een geliefde kooivogel. Waarnemingen in Nederland betreft ontsnapte of losgelaten vogels. De enige verwijzingen naar broedgevallen in ons land bestaan uit twee waarnemingen van baltsgedrag. De meeste winterwaarnemingen komen uit het zuiden van Nederland. Landelijke wintervogeltellingen geven aan dat hooguit enkele tientallen ringtalingen door het land zwerven. Vermoedelijk blijven ontsnapte vogels niet lang in leven volgens de Vogelatlas. (bron: sovon.nl)


Vanaf 2017 wordt de ringtaling in de Dongevallei waargenomen. Het gaat om elf waarnemingen van één exemplaar. Daar het steeds een vrouwelijk exemplaar betreft, wordt aangenomen dat het om dezelfde vogel gaat. Twee opeenvolgende waarnemingen in augustus 2017 zijn de eerste kennismaking met de soort. In 2018 gaat het om in totaal zes waarnemingen van ook nu weer steeds een vrouwtje: driemaal van half maart tot met april en driemaal van half september tot en met oktober. In 2019 is driemaal los van elkaar één exemplaar gezien in maart, augustus en oktober.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl