vrijdag 14 mei 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Bergeend

 



   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen




Bergeend
Tadorna tadorna



Man en vrouw met hetzelfde verenkleed

De bergeend is forser dan alle andere eenden, met bijna gansachtige afmetingen. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed, zeer opvallend met wit, bruin en zwart. Het mannetje heeft een flinke knobbel op de rode snavel. De bergeend is een holenbroeder. Hij broedt vaak in oude konijnenholen of in andere holtes en spleten, soms onder oude gebouwen en schuurtjes. Hij broedt steeds meer in het binnenland in allerlei natuurgebieden en zanderige omgevingen. De kuststreek raakt minder in trek door het ontbreken van konijnen(holen) en de opmars van vossen.


Voldoende nestgelegenheid

De bergeend is niet zomaar een toevallige gast in de Dongevallei. In totaal zijn 20 bergeenden tijdens 6 verschillende jaren van de tellingenreeks waargenomen. Steeds in het voorjaar op of in de buurt van de plas aan de Reuverlaan. Soms een paar (7x) en soms een solitair exemplaar (6x), waarbij het waarschijnlijk is dat de partner ook in de buurt was. In twee teljaren lijken ze interesse te hebben om in de Dongevallei te broeden. In het voorjaar van 2015 is de soort 3 keer aangetroffen en 5 keer in 2016. Helaas zijn ze beide keren plotseling weer verdwenen. De tientallen meters lange kunstmatige oeverzwaluwwand is aan de achterzijde zanderig met veel konijnenpijpen. Ook elders in het gebied zijn talrijke broedgelegenheden voor deze soort. Over de periode 2013-2105 zijn in Nederland 5.700-9.400 broedparen bekend en de winteraantallen liggen van 79.000 tot 96.000. (bron: sovon.nl)




Reacties naar adkolen@kpnmail.nl