zaterdag 22 mei 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Zomertaling

  



   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen


Een nest met 11 eieren van de zomertaling met veel dons er om heen.



Zomertaling
Spatula querquedula


De zomertaling is een kleine eend, een beetje groter dan de wintertaling. Beide soorten zijn schaars in Noord-Brabant, vooral de zomertaling. Ze hebben een groene spiegel in de vleugel. Die van de zomertaling is lichter. Het vrouwtje zomertaling heeft een bruin gemêleerd verenkleed, waardoor ze minder opvalt in de broedperiode. Het meest typerende van de zomertaling is de witte wenkbrauwstreep die doorloopt tot aan het achterhoofd, ook bij het vrouwtje. In de vlucht verschilt de zomertaling van de wintertaling door de lange vleugels en het kortere lichaam.

De zomertaling is vooral een broedvogel van vochtige open graslanden. Rond 1960 was de zomertaling algemeen in Nederland. Daarna gingen de aantallen snel achteruit en dunde de broedpopulatie uit. Intensiever landgebruik, waterstandsverlaging, frequent maaien en hoge beweidingsdruk zijn daar onder andere de oorzaak van. Daarbij komt dat tijdens droogteperiodes in het overwinteringsgebied - de Sahel - zomertalingen massaal sterven. De laatst vastgestelde aantallen (2013-2015) zijn 1.000-1.400 broedparen en 1 tot 5 winterwaarnemingen. (bron: sovon.nl)

In het voorjaar en het begin van de zomer (maart-juni) is in drie verschillende jaren (2005-2006-2018) één mannelijke zomertaling aangetroffen in de Dongevallei. Het verblijf is van korte duur; ze vliegen direct of na enige tijd op.


Een mannelijke zomertaling.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl