dinsdag 11 mei 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Roodhalsgans

 

 

   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen



                       

Roodhalsgans in de Dongevallei.


Roodhalsgans

Branta ruficollis



De roodhalsgans dankt zijn naam aan de opvallende roodbruine hals en gelijk gekleurde borst. Verder zijn de bovendelen grotendeels zwart met aan beide zijden een witte flankstreep. De kop, weliswaar klein, is kenmerkend getekend met witte vlekken en lijnen. Het formaat is ongeveer gelijk aan dat van de rotgans met een iets kortere dikke hals. De roodhalsgans behoort tot het geslacht Branta, ook wel ’zwarte’ gans genaamd, naast de ’grauwe’ gans (Anser). Tot het geslacht (genus) Branta behoren bekende soorten als rotgans (Branta bernicla), grote Canadese gans (Branta canadensis) en brandgans (Branta leucopsis).

Op zondag 6 april 2014 is door mij onverwacht een roodhalsgans aangetroffen in het meest noordelijke deel van de Dongevallei. De vogel is schuw en vliegt al snel het gebied uit in gezelschap van een grauwe gans en een grote Canadese gans. De roodhalsgans draagt geen ring of andere kenmerken die wijzen op een escape (ontsnapte kooivogel). Zijn vliegvermogen is goed ontwikkeld.

De roodhalsgans broedt mogelijk af en toe in Nederland, maar zekere broedgevallen zijn nooit vastgesteld. Waarnemingen in het broedseizoen zijn meestal van ontsnapte vogels. Jaarrond in hetzelfde gebied verblijvende roodhalsganzen zijn vermoedelijk ook niet van wilde herkomst. Van oktober tot mei verblijven individuen en kleine familiegroepjes van deze fraaie ganzensoort tussen andere soorten ganzen, gewoonlijk op plaatsen waar vaak ganzen pleisteren. Dat zijn vaak brandganzen, kolganzen en lokaal ook rotganzen. De broedgebieden van roodhalsganzen bevinden zich op de Arctische toendra van Rusland. (bron: sovon.nl)



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl