dinsdag 26 oktober 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Boomklever

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen



Boomklever
Sitta europaea


De boomklever is een kleurrijke vogel, die vooral bij hoge dichtheden erg luidruchtig is. Hij loopt met evenveel gemak naar boven, naar beneden of diagonaal over de stam van een boom of dikke tak. Hij vertrouwt op zijn sterke tenen met krachtige klauwtjes. De boomklever is geen trekvogel en gaat zelden ver van zijn geboorteplaats vandaan. Het is een niet te missen vogel met zijn blauwgrijze bovendelen en zwarte oogstreep. De onderzijde is izabelkleurig en de flanken zijn roodbruin.


De verspreiding van boomklevers in Nederland is sinds ongeveer 1975 veel ruimer. Op de zandgronden van Noordoost-Nederland en Noord-Brabant, waar de soort lange tijd schaars was, leverden de ouder en gevarieerder wordende bosgebieden goede mogelijkheden op om zich te vestigen. De landelijke broedpopulatie is in het laatste kwart van de twintigste eeuw ruim verdubbeld. Vanaf het begin van dit millennium is de vermeerdering van het aantal boomklevers in een stroomversnelling geraakt. De huidige (2013-2015) broedvogelstand is 31.000-38.000 paren. In de eerste atlasperiode (1973-1977) was de stand nog 5.000-6.000 broedparen. (bron: sovon.nl). Op dinsdag 27 augustus 2019 is de eerste en tot zover enige boomklever in de Dongevallei waargenomen. Een verrassende waarneming van een vogel die zich in bomenrijke omgevingen, met zeker wat oudere bomen, het meest thuis voelt. De omgeving van de waarneming, direct ten zuiden van de Reuverlaan, is vrij open. Het bekende geluid klinkt vanuit een dicht begroeide strook langs het water met veel opgeschoten wilgen, zwarte elzen en berken. Een jonge vogel die de omgeving verkent en voedsel zoekt, zoals hazelnoten.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl