zondag 3 oktober 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Paapje

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen






Paapje
Saxicola rubetra


Het paapje is een fractie groter dan de nauw aan hem verwante roodborsttapuit. Ze komen beide uit het geslacht Saxicola. De driehoekige witte vlekken op de staart van het paapje sluiten verwarring met de roodborsttapuit uit. Het mannetje paapje heeft een opvallende koptekening met witte lijnen en lichte en donkerbruine strepen over de kruin. Beide geslachten hebben een lichte wenkbrauwstreep en een karakteristieke bruine rugtekening in verschillende tinten bruin. Het mannetje heeft lichte vlekken op de vleugel.


Het paapje is ondertussen net zo schaars als het kleinschalige landschap op de hogere zandgronden waar hij zich graag ophoudt. De resterende populatie bevindt zich voornamelijk in het noordoosten van Nederland. Het is een uitgesproken trekvogel, die zelden in Nederland overwintert. De huidige populatie (2019) bestaat uit 200-300 broedparen. (bron: sovon.nl)

Eenmaal is een vrouwelijk paapje in de Dongevallei waargenomen, op maandag 9 mei 2005.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl