vrijdag 15 oktober 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Bonte vliegenvanger

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen




Bonte vliegenvanger
Ficedula hypoleuca – broedvogel


Het mannetje bonte vliegenvanger heeft een zwarte kop en zwarte bovendelen. Met daarnaast witte onderdelen, witte vleugelvlekken en witte buitenste staartveren is zijn verenkleed zeer contrastrijk. In Nederland zien we meestal de ondersoort met donkerbruine i.p.v. zwarte bovendelen. Het op hem lijkende vrouwtje heeft olijfbruine bovendelen. Het foerageergedrag van de bonte vliegenvanger is typisch voor vliegenvangers. Vanaf een zitplaats maakt hij korte vluchten achter insecten aan en keert dan gewoonlijk weer naar dezelfde plek terug.


De bonte vliegenvanger is een zomergast in Nederland. Zijn verspreiding is beperkt tot de hoge zandgronden waar hij broedt in bossen, parken en tuinen. Als strikte holenbroeder is hij gebonden aan nestholtes. Hij profiteert als geen andere vogel van het ophangen van nestkasten. De bonte vliegenvanger broedt in ons land vaak en graag in nestkasten (90%) en is daardoor in de vorige eeuw sterk in aantal uitgebreid. Het huidige (2013-2015) broedvogelbestand bestaat uit 19.000-23.000 paren. De staat van instandhouding (populatie, verspreiding, leefgebied en toekomst) van de bonte vliegenvanger is goed. Sinds 1990 neemt hij met 5% per jaar toe. (bron: sovon.nl)


Begin mei bezet een mannetje een nestkast, gooit alles eruit wat erin zit, soms met broedsel en al. Daarna gaat hij in de nabijheid zitten zingen in afwachting van een vrouwtje.


Op zaterdag 12 mei 2007 is aan de westzijde van het grote eiland ten noorden van de Reuverlaan een zingende bonte vliegenvanger waargenomen. Het op en neer gaande korte liedje laat hij horen in de nabijheid van een nestkast. Het is een nestkast voor koolmezen.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl