donderdag 7 oktober 2021

De Vogels van de Dongevallei 2004-2019 Zanglijster

 


   Een serie over het 'Verslag: De Vogels van de Dongevallei 2004-2019'

De Dongevallei is van 1996 tot 2000 als ecologische verbindingszone door het nieuwe stadsdeel De Reeshof aan de westelijke rand van Tilburg aangelegd. Van 2004 tot 2019 zijn tweemaal per maand, het gehele jaar door, alle vogels geteld binnen de grenzen van de Dongevallei. Tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, zijn steeds acht tellingen uitgevoerd volgens de richtlijnen van het BMP van SOVON. Naast algemene informatie betreffende het gebied en de wijze van tellen zijn alle 125 waargenomen vogelsoorten in dit verslag beschreven. Het verloop van de aanwezigheid van de verschillende vogelsoorten is in grafieken uitgebeeld en komt in afzonderlijke artikelen aan bod, vaak uitvoerig. Zo veel mogelijk zijn conclusies getrokken en oorzaken achterhaald van het verloop van de aantallen van de diverse vogels. Soms zijn de oorzaken lokaal, maar veelal spelen de landelijke en Europese stand van veel vogelsoorten een belangrijke rol. 

Het volledige verslag, in PDF-formaat is te ontvangen door een e-mail te sturen naar adkolen@kpnmail.nl 


Ad Kolen




Zanglijster
Turdus philomelos – broedvogel


Zingt vanaf een zangpost


De zanglijster is een typische lijster met een bruine rug. Hij is wat kleiner dan de merel en kan soms in de hectiek voor een vrouwtje merel worden aangezien. De borst en de flanken van de zanglijster zijn geelbeige. De buik is wit. Nagenoeg het hele onderdeel is bedekt met zwarte pijlpuntvormige vlekken. De ondervleugels zijn rossig beige. Hij vliegt met licht golvende bewegingen. Om zijn liedje te verkondigen neemt hij een zangpost in, gewoonlijk goed zichtbaar hoog in een boom. In bebouwde omgevingen gebruikt hij daar soms een puntdak of een goot voor. Daar bevestigt hij zijn aanwezigheid door de goed herkenbare zang te laten horen. De strofes zijn variabel, maar één en dezelfde strofe wordt steeds meerdere malen herhaald. 


Foto: 11 nov. 2009. In deze periode zijn enkele malen uitgevoerd met schapen. 
In deze omgeving vestigde de zanglijster enkele  malen een territorium.


Toename met vermindering op de zandgronden

Gevarieerd loofbos is de meest ideale broedbiotoop voor de zanglijster. Hij broedt echter overal waar voldoende bomen en struiken staan. Ook jonge aanplant en groene stadswijken ervaart hij als ideaal. Strenge winters die doordringen tot in Zuid-Europa verminderen de aantallen zanglijsters flink. Dit trekt weer snel bij tijdens kwakkelwinters. Ver terugkijkend zijn de landelijke aantallen toegenomen, behalve op de hoge zandgronden. Daar namen ze af. De landelijke broedpopulatie van zanglijsters in de periode 2013-2015 bestaat uit 110.000-180.000 broedparen. Veel wijkt dit niet af van de stand rond 1973-1977 met 100.000-160.000 broedparen. In het najaar, van eind september tot eind oktober, trekken 50.000-200.000 zanglijsters over ons land (gegevens uit 2008-2012). Het aantal overwinteraars wordt geschat op 5.000-12.000 (2013-2015). (bron: sovon.nl)






Figuur 102: alle waarnemingen (64) van zanglijsters per jaar met het totaal boven de kolom.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl