zaterdag 2 maart 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Waterpieper



Waterpieper in herfstkleed zoals we die gewoonlijk zien in Nederland.



Ad Kolen





Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 




Waterpieper - Anthus spinoletta

 

De waterpieper in zomerkleed heeft een roze borst. Als hij in Nederland is, gedurende de winterperiode, zijn de borst en de buik vuilwit. De bruine rug is vaag gestreept. Op de vleugels bevinden zich twee witte vleugelstrepen, duidelijker zichtbaar dan die bij de boompieper en de graspieper.

De waterpieper broedt in Midden-Europa in hooggebergtes. Overwinteren doet hij in de laaglanden van West-Europa. In Nederland is het een doortrekker en overwinteraar in kleine aantallen. De schatting van de overwinteraars ligt op 5.000-10.000 exemplaren. De soort is in het verleden waarschijnlijk vaak gemist (niet geteld) volgens Sovon.


In een periode met sneeuw- en ijsbedekking wordt een waterpieper gezien in het Noorderbos. Het is op 11 februari 2012. Parallel aan de Kalverstraat onderaan het schuine talud van de Zandley foerageren meerdere piepers. De afstand is groot, één exemplaar is van dichtbij te benaderen en op naam te brengen als waterpieper. Waarschijnlijk is de soort meerdere malen in enkele verschillende jaren tijdens vergelijkbare weersomstandigheden aangetroffen, maar steeds niet met zekerheid gedetermineerd.


Reacties naar adkolen@kpnmail.nl