vrijdag 8 maart 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Zwarte roodstaart





Ad Kolen



Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 

 


Zwarte roodstaart - Phoenicurus ochruros

Zwart met een rode staart zoals de naam zegt, veel meer is er niet te vertellen over het uiterlijk van het mannetje zwarte roodstaart. Zelfs de snavel en de poten zijn zwart. De witte vlekken op de vleugel zijn wel enigszins opvallend. Bij jonge vogels ontbreken ze. Het vrouwtje is op de rode staart en stuit na geheel bruin. Beide geslachten trillen veelvuldig met de staart.


De zwarte roodstaart houdt zich in Nederland graag op in stenige omgevingen, zoals industrieterreinen, grote stallencomplexen en nieuwbouwwijken. Deze lijken op hun natuurlijke leefomgeving: rotsachtige berghellingen. De meeste zwarte roodstaarten overwinteren in Zuidwest-Europa en Noord-Afrika. Kleine aantallen blijven hangen tot in november en december maar verdwijnen bij een felle vorstperiode. Het huidige (2013-2015) broedvogelbestand in Nederland bestaat uit 13.000-20.000 broedparen (bron: sovon.nl)


Eenmalig, op 21 mei 2005, is een mannetje zwarte roodstaart gezien in het Noorderbos nabij Vijfhuizen. Even overgewipt vanuit het aangrenzende stallencomplex?

 

Reacties naar
adkolen@kpnmail.nl