zaterdag 9 maart 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Gekraagde roodstaart





Vrouwelijke gekraagde roodstaart bij haar nest in een vermolmde berk.

 

Ad Kolen




Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 

 
 

Gekraagde roodstaart - Phoenicurus phoenicurus

 

Bij de gekraagde roodstaart is naast de staart ook een groot deel van het onderlijf rood. De bovenzijde is geheel grijs. Om het gelaat tot aan de hals draagt hij een zwart masker. Het vrouwtje is van boven merendeels warmbruin.


De gekraagde roodstaart is in Nederland een talrijke broedvogel in grote bosgebieden met veel oude dennen. In loofbossen en in kleinschalig agrarisch cultuurlandschap op de zandgronden komt hij minder voor. Het landelijke peil wordt vooral gereguleerd door de ontwikkelingen op de zandgronden en is redelijk stabiel. De Landelijke stand is in 2013-2015 geschat op 19.000-23.000 broedparen (bron: sovon.nl)


Eenmalig, op maandag 27 april 2015, is in het Noorderbos een zingende gekraagde roodstaart waargenomen.


Uit eigen waarnemingen is de uitgebreide populatie gekraagde roodstaarten van het nabij gelegen Nationale Park De Loonse en Drunense Duinen bekend en ook die van het Nationale Park De Biesbosch. Verder zijn uit Midden-Brabant wel wat waarnemingen bekend maar geen grote aantallen.



Reacties naar adkolen@kpnmail.nl