vrijdag 1 februari 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Wulp





Ad Kolen



Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)

 


 

Wulp - Numenius arquata

 

De wulp is de grootste steltloper van Europa. Het is een forse vogel met een bruin gevlekt verenkleed en een grote naar beneden gebogen snavel. De wig, de witte vlek op de rug, is in de vlucht goed te zien. Vaak klinkt dan ook de jodelende roep of een fragment daarvan.


De Nederlandse broedvogels trekken in het najaar naar Engeland of Zuidwest-Europa. Ze worden vervangen door grote aantallen uit het noordoosten, die in de winter, afhankelijk van de weersomstandigheden, deels doortrekken en in januari en februari weer terugkeren. Heide-, duin en hoogveengebieden zijn door broedende wulpen verlaten, voornamelijk door voedseltekort en predatie. Sinds het begin van twintigste eeuw zijn veel wulpen naar cultuurland verhuisd, wat ze gevoelig maakt voor de intensivering van de landbouw. Landelijk gezien neemt de wulp in aantal af (bron: Sovon.nl).


Noorderbos
Vanuit de aangrenzende weilanden in het Noorderbos, aan de Kalverstraat, is door de jaren heen enkele malen de jodelende roep van de wulp gehoord. Ook is de soort daar een beperkt aantal malen gezien. Daar het buiten het telgebied ligt zijn geen aantallen vastgelegd. Binnen de grenzen van het Noorderbos is de wulp tweemaal waargenomen: op 2 februari 2005 één exemplaar en op 17 maart 2006 zeven.

 


Reacties naar
adkolen@kpnmail.nl