zondag 3 februari 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 -2017 Tureluur






Ad Kolen



Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 




 Tureluur - Tringa totanus

 

De tureluur is een middelgrote steltloper met lange rode poten en een flinke snavel die aan de basis oranjerood is. Het verenkleed is aan de bovenzijde donkerbruin met onregelmatige tekeningen en aan de onderzijde licht. In de winter is het verenkleed egaler grijsbruin. De tureluur heeft een witte eindband aan de vleugels. Hij houdt de vleugels even opgeheven na het neerstrijken.


De in Nederland broedende tureluurs trekken al in juli weg om te overwinteren in Spanje, Portugal en Noord- en West-Afrika. Tijdens de trektijd en in de winter zijn hier tureluurs uit Engeland, IJsland en Scandinavië. Ze verblijven voornamelijk aan de kust. De landelijke broedpopulatie is sinds 1990 met circa 20% afgenomen en ook van de winterpopulatie is een dalende tendens vastgesteld (bron: sovon.nl).

Op 11 april 2003 is één tureluur gezien in het Noorderbos.

 

Reacties naar adkolen@kpnmail.nl