zondag 10 februari 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 -2017 Visdief





 
Ad Kolen




Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)
 

   



Visdief - Sterna hirundo




De visdief heeft in de verte wel iets weg van een kokmeeuw, maar is slanker en heeft langere vleugels. Grijze vleugels, een wit lijf, een zwarte kop en een rode snavel met een zwarte punt zijn in grote lijnen de kenmerken van de visdief. Als hij staat, zie je de langere poten (dan die van de Noordse stern) en de vleugelpunten die voorbij de staart uitsteken. De visdief vliegt laag over het water op zoek naar voedsel, soms biddend om met een snelle duik een vis te verschalken.


Een enkele visdief wordt in de winter in Nederland gezien. De meeste overwinteren echter aan de kusten van Zuidwest-Afrika en komen vanaf maart terug om te broeden. Na hoge aantallen in de vorige eeuw gingen de broedvogels door diepe dalen: jacht, landbouwgif en later voedseltekort sloegen diepe gaten in de populatie. Herstel volgde, maar later is opnieuw afname in het Waddengebied en de Delta vastgesteld. Door de aanleg van eilanden in het IJsselmeer steeg de populatie tot het huidige niveau van 14.000-18.000 broedparen (2013-2015). (bron: sovon.nl)


Op 7 juli 2012 is éénmalig een visdief gezien, laag vliegend boven de Noorderplas.

 

Reacties naar
adkolen@kpmail.nl