zondag 24 februari 2019

Het Noorderbos en de Vogels 2003 - 2017 Veldleeuwerik








Een reeks artikelen over de vogeltellingen en broedvogelinventarisaties in het Noorderbos bij Tilburg. Van 2003 tot en met 2017 werden alle vogels geteld, twee keer per maand, vanaf een vaste route. Tijdens het broedseizoen volgens de richtlijnen van het Sovon Broedvogel Monitoring Project (BMP.)


 

  
Veldleeuwerik - Alauda arvensis

 
De veldleeuwerik is een kleine grijsbruine vogel, licht van onder en met soms wat opstaande veren op de kop. De snavel is bruin en de poten zijn roodbruin. De zangvlucht is onmiskenbaar: hangend of zwevend in de lucht stoot hij een niet aflatende stroom muzikale klanken uit. Aan die zang of gelijkende (korte) roepen wordt de soort vaak het hele jaar door herkend. Ook in zachte winters is de veldleeuwerik wel ergens in Nederland te horen.

De veldleeuwerik is een vogel van open gebieden en hij broedt voornamelijk in grasland. Door wijzigingen in het agrarisch gebruik is hij voor een groot deel overgegaan naar bouwland en heidevelden. Door verdere intensivering in de landbouw krijgt de soort het ook daar moeilijk. Heidevelden bieden nog enig perspectief. Sinds 1980 is de populatie veldleeuweriken in Europa met 60% afgenomen. In sommige landen, waaronder Nederland, nog meer. (bron: sovon.nl)


De veldleeuwerik is maar beperkt aanwezig in Noorderbos. Tijdens 4 teljaren (2006, 2010, 2011 & 2016) zijn in totaal 5 stuks waargenomen. Driemaal vallen de waarnemingen in oktober en eenmaal in maart: trekvogels die kort het gebied aandoen.

 

Reacties naar
adkolen@kpnmail.nl